untitled-9 Masaža

Masaža je opšti pojam i naziv za pritisak, trljanje i manipulaciju mišića, mekih tkiva, tetiva, ligamenata i kože. Masaža ima za cilj da poboljša opšte psihičko i fizičko stanja pojedinca. Primenom adekvatnih tehnika masaže postižu se posebno dobri rezultati kod lečenja akutnih i hroničnih bolova u mišićima i zglobovima, a naročito kod bolova u lumbalnom i vratnom delu kičme. Profesionalna masaža takođe je značajna za detoksikaciju organizma, odnosno izbacivanje štetnih materija iz organizma.

untitled-9 Fitness medico & masaža

massageNeke od tehnike masaža primenjuju se u fizikalnoj medicini nakon povreda, i radi ubrzavanja oporavka nakon operacija. Pored toga, zahvaljujući efektu opuštanja koji profesionalna masaža izaziva, mogu se ublažiti i eliminisati i simptomi hroničnog zamora, stresa, depresije i poremećaja anksioznosti. Masaža je naročito značajna kada su u pitanju bolovi u leđima i kičmi, kao i bolovi u vratu i ramenima

Fitness Medico nudi jedinstvenu terapiju masažom koja integriše zapadnu i istočnjačku tehniku rada. Ono što nas čini jednistvenim jeste specijalizovanost u radu sa profesionlanim sportistima i ogramno iskustvo u primeni terapeustke masaža kod najrazličitijih povreda. Terapeute masere u Fitness Medico-u karakterišu stručnost, profesionalizam i dugogodišnje iskustvo sa prepoznatljivim rezultatima.

untitled-9 Sportska masaža

Sportska masaža se primenjuje zbog svojih fizioloških, biomehičkih, neuroloških i psiholoških benefita. Do skoro se smatralo da se smanjenje osecaja bola i napetosti nakon sportske masaže dešava zbog eliminacije mlečne kiseline iz mišića, ali istraživanja su pokazala da se nivo laktata (soli mlečne kiseline) postepeno vraća na prvobitni nivo i bez masaže. Pa kako onda sportska masaža deluje nakon fizičkog napora?

Efekti sportske masaže predstavljaju rezultat interakcije psiho-fizioloških mehanizama. Mehanička manipulacija mišićnog tkiva stimuliše proizvodnju odredjenih supstanci koje deluju pozitivno na receptore za bol, pružajući osećaj opuštenosti i spremnosti za novi fizički rad. Mnoge studije su dokazale da nakon masaže sportisti prijavljuju osećaj opuštenosti i smanjenje bola i tenzije, iako je nivo mlecne kiseline ostao isti kao i pre masaze.

Kako bi se osetili pozitivni efekti sportske masaže potrebno je pravilno dozirati vreme trajanja, tehnike i učestalost tretmana u zavisnosti od trenažno-takmičarskog ciklusa sportiste.

untitled-9 Terapeutska masaža

U okviru ambulante za rehabilitaciju Fitness Medico primenjujemo i terapeutsku medicinsku masažu koja podrazumeva najčešće masažu kod stanja kao što su:

Cervikalni sindrom – bolovi i ukočenost u vratu i ramenu – lopatičnoj regiji, ponekad praćeni širenjem u potiljačni deo glave ili u jednu ili obe ruke, kao i kod pojave žarenja i trnjenje u tim predelima.

Lumbalni sindrom – bolovi i ukočenost u krstima (akutni lumbago), sa širenjem ili bez njega, u jednu ili obe noge, praćeni žarenjem ili trnjenjem (lumboishialgija).

untitled-9 Antistres masaža

U okviru ambulante za rehabilitaciju Fitness Medico primenjuje se i  Holistička masaža ili Antistress masaža. Ova vrsta masaže harmonizuje duh i telo i preporučuje se osobama izloženim konstantnom stresu sa nedovoljnom fizičkom aktivnošču.